Balkonlar, her mevsim evlerin en önemli bölümleri olarak göze çarpmaktadır. Bu nedenle de ferahlatıcı bir dekorasyon yapmak balkonlar için oldukça önemlidir. Balkon dekorasyonu, evin diğer bölümlerine göre nispeten daha küçük olan yapılardır. Ancak bu dekorasyon ve rahatlatıcı bir tasarım yapmaya engel değildir. Balkon dekorasyonlarındaki en önemli nokta alanın verimli kullanılmasıdır. Küçük dokunuşlarla balkonlara iç açıcı bir tasarımı mümkündür. Küçük dokunuşlarla ev balkonları ideal bir atölye veya hobi alanına da dönüştürülebilir.
Balkon Tasarımlarında Duvar Süsleri
Balkon tasarımları yapılırken tüm alanın verimli kullanılması için öncelik duvar tasarımlarına verilmelidir. Duvarlara yapılacak olan tasarımlar huzur verici ve ferahlatıcı bir etki yaratabilir. Balkon yapılarının küçük olması nedeniyle vintage tarzından çok elegant tasarımların tercih edilmesi mekansal tasarım açısından oldukça önemlidir. Camla kaplı olan balkonlarda ise duvar kağıtları da kullanılabilir. Duvar tasarımları için küçük dekoratif süsler kullanılabilir. Bu dekoratif süslerin yanı sıra bir hobi olarak da duvar boyamaları yapılabilir.
Balkonlar İçin Süs Bitkileri
Balkonlar metrekare anlamında küçük yapılar olduğu için büyük ve tropikal bitkilerin tercih edilmesi zordur. Ancak, küçük süs bitkileri ile desteklenebilen tasarımlar, balkonlara bir bahçe havası katılmasında yardımcı olur. Süs bitkisi hobisinin başlayacağı en ideal yer balkonlarda, bakımı diğer bitkilere göre nispeten daha kolay çiçek türlerinin tercih edilmesi olabilir. Tüm bunların yanı sıra saksıda yetişebilen çeri dometesi, küçük süs biberleri ve fasulye gibi sebze türünde olan bitkilerde kullanılabilir.
Bahçelerde kullanılabilecek süs bitkileri ise, dağ palmiyesi, areka palmiyesi, kurdela çiçeği, deve tabanı bitkisi, beyaz cennet kuşu çiçeği, yuka bitkisi, zümrüt dalgası çiçeği, tilki kuyruğu bitkisi gibi küçük ağaç türleri ayrıca orkide bitkisi, barış çiçeği, karanfil gibi çiceklerde kullanılabilir.
Balkonlarda Mobilya Seçimi
Balkonlarda kullanılan mobilyaların da seçimi oldukça önemlidir. Balkon mobilyası için ortalama boyutta mobilyalar , masa ve sandalyeler tercih edilebilir. Yer kazanımı açısından balkonlarda kullanılan mobilyaların katlanabilir tarz olması tercih edilebilir. Bunların yanı sıra küçük masa ve sandalyelerin seçimleri de balkon konseptine uygun olarak kullanılabilir.
Balkonlarda yer kazanma açısından duvarlara monte edilen masalarda oldukça kullanışlıdır. Duvarlara gömme olarak yapılan televziyonlar ile balkon mobilyaları desteklenebilir. Tüm bunların yanı sıra yine duvarlara monte edilen küçük kitaplıklarda tasarım ile tamamlanabilir. Balkon mobilyalarında daha çok açılır kapanır veya rahatça taşınabilir masa ve sandalyeler tercih edilebilir.
Balkonlarda Işıklandırma Sistemleri
Yine bir hobi olarak uygun bir ışıklandırma sistemi geliştirilebilir. Klasik tavan ışıklandırmasının yanı sıra yine duvarlar kullanılarak küçük ışıklandırmalar yapılabilir. Tüm bunların yanında mumluklar ile de ışıklandırma sağlanabilir.
Balkonlar küçük yapılar olduğu için küçük mumlar ile de aydınlatılabilir. Özellikle yine duvarlara monte edilen mum veya küçük aydınlatma aparatları ile balkonlarda farklı bir hava estirilebilir. Balkon ışıklandırma sistemleri için de led aydınlatmalar, güneş enerjisi ile çalışan solar lambalar, mumluklar, duvar ışıklandırmaları da tercih edilebilmektedir. Bir hobi olarak da balkon aydınlatmaları için ahşap aksesuarlar yapılabilir.
Balkonların Hobi Alanına Dönüştürülmesi
Balkonlar sadece oturma alanı olarak değil, bir hobi alanı olarak da değerlendirilebilir. Özellikle balkonda yapılacak olan süs bitkisi bakıcılığı gibi küçük hobilerin yanı sıra küçük bir atölyeye dönüştürülerek bir vakit geçirme alanına da dönüştürülebilir. Bunun için küçük atölye aksesuarları tercih edilebilir.
Ahşap oyma, kitap okuma veya sinema gibi vakit geçirebilecek etkinliklerde balkonda yapılabilir. Buna uygun dekorasyonun yapılması ile balkonlar verimli zaman geçirilmesi için uygun alanlara dönüştürülebilir. Bu nedenle de dekorasyonların fikirlere uygun yapılması gerekmektedir.