Duyu bütünleme bozukluğu, nörogelişimsel bir bozukluk olarak bilinmektedir. Duyu bütünleme bozukluğu görülen kişilerin duyusal uyaranları doğru bir şekilde işlemesini ve yorumlamasını etkileyen bir bozukluk olarak ifade edilebilmektedir.
Kişinin çevresinde bulunan ışıkları, sesleri, kokuları ve dokuları tam olarak işleyemediği ve organize edemediği söylenebilmektedir. Duyu bütünleme bozukluğu görülen kişiler için uygulanabilecek olan tedavi yöntemleri ise özel eğitim programlarıyla sağlanmaktadır.
Duyu Bütünleme Bozukluğu Nedir?
Duyu bütünleme bozukluğu, kişinin duyusal bir bilgiyi doğru bir şekilde yorumlamasını etkileyen nörogelişimsel bir bozukluk olduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Duyu bütünleme bozukluğu görülen kişiler, çevresinde bulunan ışıklar, sesler, dokunsal duyular, tatlar ve kokular gibi duyusal girdileri doğru bir şekilde işleyememektedir.
Çocukluk döneminde başlayan duyu bütünleme bozukluğunun çocukluk döneminde başlaması ve yaşam boyu devam edebilmesi söz konusu olabilmektedir. Özellikle sosyal etkileşim, iş ve okul yaşantısında kişilerin bir takım zorluklar yaşaması söz konusu olmaktadır. Duyu bütünleme bozukluğu görülen kişiler bazı durumlar karşısında bazı durumlarda çok fazla hassasiyet gösterirken bazı durumlarda da aşırı duyarsız davranışlar gösterebilmektedir.
Duyu Bütünleme Bozukluğunun Belirtileri Nelerdir?
- Duyu bütünleme bozukluğu görülen kişilerde benzer belirtiler bulunmaktadır. Duyusal uyaranları doğru bir şekilde işlemekte zorluk yaşanmasına yol açan nörogelişimsel bir rahatsızlık olarak ifade edilebilmektedir.
- Kişinin gürültüye aşırı tepki göstermesi veya gürültüden kaçınması,
- Hareketli nesnelere karşı takıntılı olmak,
- İnsanların kokularından rahatsızlık duymak,
- Yüksek sesli ortamlarda iletişim kurma konusunda zorluk yaşamak,
- Tekrar eden seslere karşı sürekli dinleme isteği,
- Normal konuşmaları ve fısıltıları duyamama durumu,
- Belirli içecekleri ve yiyecekleri seçici bir şekilde tüketme durumu,
- Diş fırçalamak ve yemek yeme gibi durumlarda duyarsızlık veya aşırı hassasiyet görülmesi olarak ifade edilebilir.
Duyu bütünleme bozukluğu görülen kişilerde belirtilerin kişilere göre farklılık göstermesi söz konusu olabilmektedir. Çocukluk döneminde başlayabilen duyu bütünleme bozukluğunun yetişkinlik döneminde de devam edebilmesi mümkün olmaktadır.
Kişinin motor becerilerde de gelişimsel olarak zorluk yaşadığı söylenebilmektedir. Yapılan günlük yaşam aktivitelerinde de zorluklar görülebilmektedir.
Duyu Bütünleme Bozukluğu Teşhis Yöntemleri Nelerdir?
Bireylerde görülmekte olan duyu bütünleme bozukluğu çeşitli şekillerde teşhis edilebilmektedir. Özellikle motor becerilerde görülen gelişimsel gerilikler ve öğrenme güçlükleri kişi de dikkat dağınıklığı gibi sorunlara yol açabilmektedir.
Duyu bütünleme bozukluğu görülen kişilerde sinir sisteminde görülen bozukluklar ince motor becerilerinde de aksaklık yaşanmasına yol açabilmektedir. Kişinin duyu bütünleme terapisi çocuğu problemler ortaya çıkar ve tedavisi için uygun eğitim programları uygulanabilmektedir.
Yaşanan öğrenme güçlükleri de teşhis yöntemleri arasında yer almaktadır. Duyu bütünleme bozukluğu olan çocuklar için uygulanacak tedavilerin uygulanacak test ve değerlendirmeler sonrasında gerçekleştirildiğini söylemek mümkün olmaktadır.
Teta Clinic Duyu Bütünleme Bozukluğu
Duyu bütünleme bozukluğu ile ilgili olarak https://www.tetaclinic.com.tr/duyu-butunleme sitesinden de detaylı bir şekilde bilgi alabilirsiniz. Alanında uzman olan psikoterapi uzmanları, kişilere özel olarak oluşturulan tedavi yöntemleri ile başarılı bir sonuç alınmasına imkan sağlamaktadır.
Gerçekleştirilecek olan duyu bütünleme bozukluğu tedavisi için kişiye özel bir şekilde tedavi planı oluşturulması gerekmektedir. Duyu bütünleme bozukluğunun çocuklarda daha sık bir şekilde görüldüğünü söylemek mümkün olmaktadır.
Genel olarak otizm spektrum bozukluğu ile karıştırılmakta olan duyu bütünleme bozukluğunun birbirinden farklı rahatsızlıklar olduğunu söylemek mümkün olmaktadır.
Duyu Bütünleme Bozukluğunun Tedavisi Var mıdır?
Duyu bütünleme bozukluğu görülen kişilerde erken teşhis edilmesi halinde uygulanabilecek olan özel eğitim tedavileri bulunmaktadır. Duyu bütünleme bozukluğu görülen kişiler için çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır.
Uygulanabilecek olan çeşitli tedavi yöntemleriyle duyu bütünleme bozukluğunun tedavi edilmesi söz konusu olmaktadır. Teta Clinic tarafından alınacak olan psikolojik tedavi yöntemleriyle duyu bütünleme bozukluğu için uygun bir tedavi planı oluşturulabilmektedir.
Teta Clinic tarafından alınacak olan terapi desteği, beslenme, egzersiz ve yaşam tarzında yapılacak olan bazı değişiklikler belirtilerin azaltılmasında etkili olmaktadır. Belirli durumlarda ilaç tedavisinin uygulanması da söz konusu olabilmektedir.
Duyu Bütünleme Bozukluğu ve Otizm Aynı mıdır?
Duyu bütünleme bozukluğunun ve otizm belirtilerinin benzerlikleri olması çoğu zaman karıştırılmasına yol açmaktadır. Otizm spektrum bozukluğu ve duyu bütünleme bozukluğu benzer belirtilere sahip olmakla birlikte farklı durumlar olarak ifade edilebilmektedir.
Otizm spektrum bozukluğu görülen kişilerde sosyal etkileşimlerde sorun yaşandığı görülürken, duyu bütünleme bozukluğunda ise duyusal uyaranların işlenmesinde zorluklar yaşanmaktadır. Bu durumda her iki rahatsızlıkta nörogelişimsel bir bozukluk olmasına rağmen farklı olduklarını söylemek mümkün olmaktadır. Duyu bütünleme bozukluğuyla ilgili olarak tedavi almak isteyen kişilerin Teta Clinic tarafından profesyonel bir şekilde destek alması mümkün olmaktadır.
Teta Clinic İle Duyu Bütünleme Bozukluğu Tedavisi
Duyu bütünleme bozukluğu görülen kişiler için uygulanacak olan tedavi yöntemleri farklılık gösterebilmektedir. Kişinin rahatsızlığının incelenmesi ve belirtilerinin tespit edilmesinin ardından Teta Clinic aracılığı ile en uygun tedavi planının gerçekleştirilmesi mümkün olmaktadır.
Kişiye özel olarak uygulanmakta olan tedavi planı sonrasında kişinin durumunda meydana gelen değişikliklerin söz konusu olduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Teta Clinic ile alanında başarılı ve uzman kişiler tarafından psikoterapi desteği alabilirsiniz. tetaclinic.com.tr adresinden iletişime geçebilirsiniz.