Numaralı camın takıldığı optik çerçeve plastik veya metal araçların genel adıdır. Görme bozukluğu olan hastaların uzağı ya da yakını görmesini sağlamak için optik çerçeveleri kullanılır. Optik çerçeveleri içine konulan optik camlar gözlük aracılığı sayesinde kullanılır. Görmemizi sağlayan asıl optik camlar ve çerçeveler, gözlük ise görme aracıdır. Optik çerçeveleri ve camları biz gözlüklerde kullanıyoruz.
Optik Gözlük Camları Nedir?
Optik camın iki önemli özelliği vardır. Bu özellikler;
1- Kırıcılık katsayısı
2- Abbe sayısıdır.
Görme bozukluğunu ortadan kaldıran camlara optik gözlüm camı denir. Tüm gözlük camları mineral, ya da plastik maddelerden üretilirler. Görme bozukluğunuz varsa gözlük alırken optik camlı olması oldukça önemlidir.
Optik Cam Ve Çerçeveler Hangi Durumda Kullanılır?
Optik camlar bizim görmemizi sağlayan araçtır. Göz bozukluğu olanlar yani ;
1- Miyop: Yakını net uzağı bulanık görme,
2- Astigmat: Bulanık görmeye bağlı göz kusuru,
3- Hipermetrop: Yakını görememe rahatsızlığıdır.
Bu şekilde göz kusuru ve rahatsızlığı olan kimselerin optik cam ve optik çerçeve kullanımı uygundur.
Optik Gözlük Çerçeve Özellikleri Nelerdir?
1- Optik camdan sonra optik çerçevelerin nasıl göründüğü de önemlidir.
2- Gözlüğün şekli, rengi, kişinin yüzünde duruşu yaşına ve yüzüne uymalıdır.
3- Optik çerçeveleri denerken görünüşten daha çok yüze oturmasına bakılmalıdır.
4- Çerçeve yüzünüze tam uymalıdır. Kulakların arka kısmına ya da burnun üst kısmına denk gelen noktalarında hiçbir baskı hissetmiyor olmalısınız.
5- Çerçevenin sap boyutları yüze göre ayarlanmalıdır. Çerçeve alırken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus gözlük ağırlığının buruna yüklenmemesi gerekir.
6- Çerçeve boyutu yüzünüzden çok geniş olmamalıdır. Gözlüğün elmacık kemiklerinizle asla temas etmemelidir. Değerse gözlüğünüz sık sık buğulanma yapar.
7- Tercihen plastik çerçeveli gözlükler alerjik olmamalı, kırılgan olmamalı, şekil alma kabiliyetine sahip olmalıdır.
Optik Gözlük Hakkında Bilinmesi Gerekenler
1- Görme bozukluğu olmayan birinin gözlük kullanması tamamen kendi isteğine bağlıdır. Dikkat edilmesi gereken tek nokta aksesuar olarak kullanılan gözlüğün numarasız olması gerekmektedir. Yani optik camların sıfır numara olması lazımdır.
2- Dinlendirici gözlük diye bir gözlük çeşidi yoktur. Görme bozukluğu ya da hastalığınız varsa göz doktoru gerekli olan dereceyi ve çerçeveyi reçeteye işler. Optisyen verilen reçete doğrultusunda gözlüğü size verir. İsteğe bağlı değil tedavi olana kadar kullanılmalıdır.
3- Numaralı optik güneş gözlükleri üretilmektedir. Numaralı güneş gözlüğü isyenler istedikleri renkte cam seçerek gözlüğü temin edebilmektedir.
4- Pupilla sorunu nedir? Pupilla iki göz bebeği arasındaki yerdir. Gözlük camları, bu mesafeye göre çerçeveye yerleştirilir.
5- Antirefle, camın yüzeyine uygulanan ve zararları ışınların göze gelmesini önleyen bir kaplamadır. Her cam üreticisinde kendine özgü ismi ve özelliği olan kaplaması vardır. İsteğe bağlı olarak seçmeniz mümkündür.
Optik Cam Ve Çerçeveli Gözlük Kullanım Önerileri
1- Gözlük kullanırken ayarlarının bozulmaması ve optik çerçevenin zarar görmemesi için iki elle çıkartılmalıdır.
2- Gözlük mutlaka kılıfında saklanmalıdır. Gömlek veya pantolon ceplerine konulmamalıdır.
3- Optik camın çizilmemesi için sert yüzeylere temas ettirilmemelidir. Sert yüzeye temas etmemesi için kılıfında saklanmalıdır.
4- Optik gözlüklerle veya güneş gözlüğü ile denize ya da havuza girilmemelidir. Çünkü optik cam ve çerçeve tuz ve klordan zarar görerek özelliğini kaybeder.
5- Optik cam ve çerçeveli gözlük temizlemesi özel bezle yapılmalı ya da akan suyun altında yıkanarak yapılmalıdır. Kıyafet veya peçete ile silmek gözlüğünüzü çizecektir.
6- Gözlüğünüzü temizlerken kenarından değil burunun üst kısmına denk gelen ortasından tutularak yapılmalıdır. Bastırmadan gözlüğünüzü temizlemeniz gerekir. Aksi halde gözlüğünüz kırılabilir.
Asal Optik ürünler için https://www.asaloptik.com.tr/optik-cerceveleri tıklayın.